reizen voor ouderenJe hebt je hele leven hard gewerkt en gedroomd van reizen naar exotische bestemmingen. Nu je op pensioen bent kun je die dromen gaan waarmaken en de auto nemen of het vliegtuig pakken naar je droombestemming. Ouderen en gepensioneerden hebben het voordeel flexibel te zijn naar waar ze gaan, wanneer ze gaan ze hoelang ze er zullen verblijven. Zo kunnen ze een reis boeken van enkele weken, maanden of zelfs jaren. Hun opties zijn enkel beperkt door hun spaarrekening en verbeelding.

Nu reizen veel makkelijker en goedkoper is geworden, is die drang om de wereld te ontdekken ook bij ouderen toegenomen. Niet voor niets zijn er heel wat reisagentschappen die zijn beginnen inspelen op deze markt. Reizen voor ouderen zit dan ook in de lift en het aanbod aan senioren reizen is dan ook toegenomen.

Wat zijn senioren reizen?

Senioren reizen zijn reizen die aangepast zijn aan de wensen van mensen die ouder zijn dan 50 jaar. Vanaf 50 wordt je immers beschouwd als een senior en kunnen de verwachtingen qua reizen anders liggen dan wanneer je pakweg 25 was. Uiteraard is er geen vaste omschrijving van ‘seniorenreizen’. Niet iedere senior heeft immers dezelfde vakantiewensen en verwachtingen. Zo zijn er nog heel wat reizigers ouder dan 50 jaar die graag een actieve reis maken, terwijl het ook niet ongewoon is dat een andere groep op een leeftijd is gekomen die beperkingen met zich meebrengt. Wat vaak dan wel weer het algemene idee is bij seniorenreizen is dat men op zoek is naar een vakantiebestemming waar men kan genieten. Waar niks hoeft, maar alles mag.

Wie slechter te been is of last heeft van lichamelijke beperkingen kan het moeilijk hebben in zijn zoektocht naar een bestemming. Gelukkig bestaan er heel wat organisaties die rolstoelvriendelijke vakanties aanbieden of zelfs reizen met extra hulp.

Waarom ouderen niet perse moeten thuisblijven

Reizen is voor iedereen weggelegd. Hoewel je uiteraard niet moet wachten tot je op je pensioen bent om te gaan reizen, is er geen leeftijdslimiet op reizen. Je bent nooit te oud, of te jong om de wereld te ontdekken.

Als senior ben je flexibeler

Ouderen van wie de kinderen al volledig op eigen benen staan terwijl je zelf op pensioen bent, hebben het voordeel dat het plannen van een reis veel makkelijker is. Tijd is niet langer een factor in het voorbereidingswerk. Je hoeft niet meer een overdaad aan activiteiten en afstand in een korte periode van twee weken te drummen. Nee, tijd heb je nu zat en je kan alles op je eigen tempo afwerken. Zo wordt reizen pas echt genieten!

Veiligheid is geen luxe die je enkel thuis hebt

Heel wat ouderen vrezen dat reizen onveilig kan zijn. Nochtans wacht gevaar je niet op een bepaalde bestemming op. Er kan overal iets gebeuren, bij je thuis of op reis. Maar reizen is een van de meest leerrijke ervaringen die je kan meemaken en het zou zonde zijn om dit te laten schieten enkel en alleen uit angst.

Medische problemen kunnen verholpen worden op je bestemming

Je gezondheid behouden of onderhouden kan een probleem zijn voor ouderen. Zeker wanneer ze een chronische ziekte hebben. Maar met enige voorbereiding en de juiste reisverzekering is het onderhouden van je gezondheid echt wel mogelijk zonder je veel geld te kosten. In sommige landen kan deze kost zelfs lager zijn dan in eigen land. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat ouderen die veel reizen en dus fysiek iets actiever zijn minder last hebben van een hoge bloeddruk, hartziekten, enz.

Trends bij senioren reizen

Vroeger was een busreis naar Lourdes het summum van reizen bij ouderen. Dat is echter al langer niet meer het geval. De wanderlust heeft ook bij de babyboomgeneratie toegeslagen. Na hun hele leven hard te hebben gewerkt zijn ze nu op zoek naar een manier om te kunnen genieten in hun leven.

Comfort en genieten staat voorop

Waar jongeren nog houden van back to basics of backpacken, is dat bij ouderen niet meer het geval. Hier kunnen we stellen dat hoe ouder men wordt, hoe meer comfort men wil op vakantie. Zeker de huidige generatie die hard heeft gewerkt vooraleer ze konden genieten van een pensioen wil nu vooral genieten. Lange reistijden in een auto of bus worden nu al snel geruild voor vliegtuigen of hogesnelheidstreinen. Gezellige, luxueuze hotels en B&B’s gecombineerd met heerlijk eten op restaurant is de norm. Ook daarom zijn cruises bijvoorbeeld erg populair geworden als seniorenvakantie.

Ze boeken vaker online

Deze trend komt vooral voor bij reizigers die net de grens van 50 en 60 hebben overschreden. Deze zijn nog opgegroeid met de opkomst van het digitale tijdperk en hebben in heel wat gevallen nog een pc en internet moeten gebruiken in hun werkomgeving. Net daarom worden reisbureaus vaker overgeslagen en gaat de 50-plusser zelf online op zoek naar de beste prijzen. Enkel de oudste generaties maken nog gebruik van de diensten van een reisbureau. Deze richten zich dan ook vaak op specifieke vereisten zoals reizen met hulp of rolstoelvriendelijke reizen.

Ouderen zijn individueler dan vroeger

Als ouderen vroeger op reis gingen, dan boekten ze een groepsreis waarbij ze met een aantal generatiegenoten een bestemming gingen verkennen. Tegenwoordig laten senioren dergelijke groeps- en busreizen links liggen en worden ze zelfstandiger. Zo boeken ze eerder zelf een vakantiehuisje of hotel. Ook wordt tijd doorbrengen met de (klein)kinderen belangrijker. Familiemomenten worden steeds schaarser tijden hun loopbaan en die schade willen ze dan ook inhalen wanneer ze op pensioen zijn.

Ouderen worden avontuurlijker

50-plussers zijn in veel gevallen nog lang niet versleten. Daarom gaan ze vaak nog op zoek naar actieve acties waarbij snorkelen, duiken, wandelen en zelfs skiën nog een belangrijk deel van uitmaken. Ook blijven senioren minder dicht bij huis dan vroeger. Waar Frankrijk, Spanje of Italië vroeger al een verre reis was, deinzen ze er tegenwoordig niet voor terug om ook buiten Europa op reis te gaan. Op die manier kunnen ze immers nieuwe culturen ontdekken.

Individueel reizen als senior

De eerste vraag die je je moet stellen is wat je doel is van je reis. Wil je zoveel mogelijk van de wereld zien of blijf je liever op een vaste exotische bestemming om er zoveel mogelijk te genieten van de rust. Hieronder vind je enkele opties voor je individuele reis.

Trek er met de camper op uit 

Een roadtrip kan een erg budgetvriendelijke manier van reizen zijn. Zeker voor wie ervoor kiest om er met de camper op uit te trekken en op die manier zijn transport, eten en accommodatie te combineren. Er met de camper op uit trekken is dan ook een erg populaire manier van reizen geworden onder de ouderen. Het is avontuurlijk en tegelijk kan je je eigen tempo van reizen kiezen. De meeste campers zijn uitgerust met een moderne keuken en bieden meer dan genoeg comfort waardoor je weinig extra kosten hebt tijdens het reizen.

Vakantie in een resort: voor wie maximaal wil ontspannen

Bestemmingen zoals Spanje, Portugal, Italië en de Canarische eilanden zijn erg populair onder de senioren die hun vakantie willen doorbrengen in een resort. Genieten van de zon, het zwembad en het strand is dan ook de ultieme beschrijving van vakantie. Heel wat ouderen kiezen er dan ook voor om ineens te gaan overwinteren in een buitenverblijf of vakantiehuis in Spanje. Wanneer je op zoek gaat naar een vakantiehuis of resort, houd dan goed rekening met de nabijheid van alles. Zijn er restaurants in de buurt? Is het resort makkelijk bereikbaar? Is er een apotheek in de buurt?

Cruise: De wereld zien terwijl je maximaal geniet

Op cruise gaan is een van de meest luxueuze reizen die je kan maken. Een keer je hebt betaald voor de reis en aan boord van het schip bent, is je accommodatie, transport, eten en entertainment allemaal geregeld. Een cruise is een vaak gekozen optie omdat het je de mogelijkheid geeft om veel plaatsen op een korte tijd te zien. Tegelijk vergt het ook weinig moeite en kan je onderweg heerlijk rusten of genieten van het lekkere eten. Een cruise in de Middellandse Zee of de Caraïben is dan ook een heerlijke combinatie van rust en sightseeing. Het kan je tevens ook brengen op locaties in de wereld die anders moeilijk bereikbaar zijn voor senioren. Denk maar aan Alaska, Patagonië of zelfs Antarctica.
Daarnaast zijn de meeste cruiseschepen ook makkelijk toegankelijk voor wie minder mobiel is en een rolstoel nodig heeft. Er is tevens ook medische hulp aan boord, mocht dat nodig zijn.

Georganiseerde groepsreizen voor ouderen

Wie zichzelf heel wat voorbereidingswerk wil besparen, kan er ook voor kiezen om een georganiseerde groepsreis voor ouderen te boeken. Ondanks het feit dat steeds meer mensen zelf hun vakantie boeken, neemt door de vergrijzing van de samenleving de vraag naar groepsreizen voor ouderen nog steeds toe.

Busreizen voor ouderen/senioren

Busreizen waren ooit de populairste vakanties bij ouderen. Vanaf je eigen woonplaats opstappen en de mooiste plaatsen zien terwijl de reis zelf tot in de puntjes gepland is, was dan ook een grote luxe. Tegenwoordig is de populariteit van een busreis afgenomen omdat men steeds verder en individueler wil gaan reizen. Wel is een busreis nog een vaak gekozen optie voor een korte dichtbij vakantie of uitstap.

Reisorganisaties voor ouderen

Een van de reisorganisaties die zich vooral richt op oudere reizigers is Goed Idee Reizen. Deze bieden voornamelijk groepsreizen met veel excursies aan, maar je kan er ook terecht als je eerder opteert voor een ontspannende zonvakantie.
De organisatie Puur & Kuur richt zich dan weer vooral op wellnessreizen. Deze bieden een reis aan vol yoga zodat je onderweg kunt zoeken naar de balans tussen lichaam en geest.
Wie houdt van een actieve fietsreis kan rekenen op de hulp van organisaties zoals Pharos Reizen, Fital, SNP of zelfs Sawadee. Zo is er steeds bagagetransport voorzien, wat het rondreizen met de fiets een stuk aangenamer maakt. Deze organisaties bieden tevens ook wandelvakanties aan.

Vliegen met een mobiliteitsbeperking

Als senior kan het bijzonder moeilijk zijn om nog een lange vliegreis te boeken. Zeker wanneer je met een mobiliteitsbeperking zit. Toch is dat niet onmogelijk. Verschillende vliegtuigmaatschappijen waaronder TUI bieden extra diensten aan voor mensen die minder mobiel zijn. Zowel voor als tijdens je vlucht. Zo kunnen ze helpen bij het dragen en inchecken van je koffers zodat je niet lang in de rij hoeft te staan, krijg je een rolstoel ter beschikking mocht dit nodig zijn en krijg je gedurende de hele vlucht extra aandacht en zorg.

Kortingen voor ouderen

Wist je dat je als senior ook kan rekenen op heel wat kortingen voor het reizen? Bij Neckermann kun je profiteren van verschillende leeftijd kortingen op je accommodatie. Maar ook wie zelf zijn reis uitstippelt kan genieten van voordelige tarieven. De internationale treinmaatschappij NS Hispeed biedt tickets met lagere tarieven aan voor senioren. Een actie die vaak ook wordt gevolgd door vliegtuigmaatschappijen. Al moet je hier goed naar zoeken, gezien deze speciale tarieven vaak niet worden getoond bij de aanbiedingen.